News Flash:

20 de persoane retinute in urma descinderilor de la Moravita

2 Iunie 2016
1062 Vizualizari | 0 Comentarii
stamora
Un numar de 20 de persoane, printre care mai multi politisti de frontiera, au fost retinute pana marti seara, in urma descinderilor de la Punctul de Trecere al Frontierei Moravita, fiind acuzate de luare sau dare de mita, precum si constituirea unui grup infractional organizat.
Potrivit anchetatorilor, pana marti seara, din cele circa 60 de persoane duse la audieri in urma descinderilor de la PTF Moravita, 20 au primit mandate de retinere pentru 24 de ore, printre acestea numarandu-se si mai multi politisti de frontiera, contrabandisti sau alte persoane care ar fi avut legatura cu grupul infractional.
Conform surselor citate, acuzatiile aduse celor 20 de persoane variaza intre luare sau dare de mita si constituirea unui grup infractional organizat.
Audierile continua la ora transmiterii acestei stiri la sediul DIICOT Timisoara.
Circa 60 de politisti de frontiera, dar si mai multe persoane acuzate de contrabanda se afla la audieri la sediul DIICOT Timisoara, printre cei ridicati de procurori numarandu-se seful PTF Moravita, Gabriel Furcea, dar si seful de tura Cristian Sturza. De asemenea, printre cei ridicati se numara si vanzatoarea magazinului din punctul de trecere al frontierei, locul in care s-ar fi desfasurat tranzactiile intre politistii de frontiera si contrabandisti.
Potrivit unor surse din cadrul anchetei, mita pentru politistii de frontiera varia intre cateva sute de lei si un euro.
Potrivit DIICOT, contrabandistii erau structurati pe diferite paliere. "Incercand o reducere la maxim a acestor paliere, se pot evidentia insa doua categorii importante: intr-o prima categorie se incadreaza diferitele grupari constituite pe plan local, cu scopul de a obtine venituri ilicite din activitatile de contrabanda cu tigari. Fiecare astfel de grupare este alcatuita din mai multe persoane cu roluri clar definite in arhitectura grupului – unii au rolul de a transporta tigarile, altii de a le depozita, iar altii au rolul de distributie catre clientii finali. Aceste grupari actioneaza sub coordonarea unei persoane sau a unui numar restrans de persoane, cu rol principal in aprovizionarea cu tigari a gruparii din diferite surse. De asemenea, aceste grupari actioneaza cu preponderenta in zona pietelor agro-alimentare (Iosefin, Badea Cartan etc.), unde isi impart zona de comercializare si aprovizioneaza si micii distribuitori din localitatile limitrofe, magazinele de cartier etc. De regula, nici membrii acestor grupari, nici liderii lor nu au legaturi de “afaceri” directe cu sursele de furnizare din fostul spatiu iugoslav (Serbia, Macedonia, Muntenegru). De aceea, in vederea aprovizionarii cu tigari, aceste grupari pastreaza legatura, prin intermediul liderilor, cu contrabandistii din a doua categorie”, aratau procurorii DIICOT.
Conform acestora, a doua categorie este formata din contrabandistii de anvergura, care lucreaza cu gruparile zonale, fara insa a fi direct implicati: "Acestia sunt contrabandisti cu <state> vechi, care au ajuns cu timpul la un nivel ce le premite sa relationeze cu gruparile zonale de distributie, fara a se mai implica ei insisi, in mod direct, in activitatile de comercializare finala catre clienti. In aceste conditii, cercetarile penale ajung cu dificultate la aceasta categorie de contrabandisti, context in care acestia si-au consolidat in timp pozitia pe piata, isi permit avansarea unor sume importante de bani si, poate cel mai important, si-au dezvoltat un sistem propriu de conexiuni”.
Mita pentru un bax de tigari adus ilegal in tara era de 50 de euro.
Totodata, in timpul anchetei a reiesit ca politistii de frontiera erau chiar responsabili pentru un anume contrabandist.
"A doua modalitate de contrabanda consta in tranzitarea frontierei, pedestru, de catre diferite persoane fizice, care nu trebuie supuse unui control amanuntit ca in cazul autoturismelor si care introduc astfel in tara cantitati reduse de tigari (de ordinul catorva cartuse), facand insa multiple deplasari de acest tip. Ulterior, toate aceste cantitati de tigari sunt depozitate in anumite locatii de pe raza loc.Moravita, de unde sunt distribuite apoi in cantitati mai mari catre comerciantii de pe piata neagra. Majoritatea politistilor de frontiera asigura protectia uneia sau mai multor persoane fizice care actioneaza in acest mod, astfel incat, cu timpul, s-au structurat anumite grupuri de contrabandisti, care tranziteaza frontiera pe tura de serviciu unde si-au dezvoltat palierul de protectie”, potrivit DIICOT.
O alta practica la Moravita era contrabanda cu produse de lux. De asemenea, politistii de frontiera de la Moravita ar fi fost implicati chiar si in traficul de migranti, dar si in ajutarea unor infractori sa fuga din tara, dar politistii de frontiera cereau mita si persoanelor cu abateri mici, de natura contraventionala.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008165 (s)