News Flash:

17 mai 2018, Inaltarea Domnului. Mare sarbatoare crestin ortodoxa

17 Mai 2018
1003 Vizualizari | 0 Comentarii
inaltarea

Crestinii ortodocsi sarbatoresc, joi, Inaltarea Domnului, cunoscuta si ca Ispasul sau Pastele Cailor, ultima zi din an in care se pot inrosi oua si se saluta cu ”Hristos a inviat!”. Din 1920, slujbele de la biserica pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astazi, in Romania, este Ziua Eroilor.
Printre marile sarbatori ale crestinatatii ortodoxe, Inaltarea cuprinde toate dovezile simbolice ale exemplaritatii lui Iisus Hristos. Inaltarea este celebrata la 40 de zile dupa Pasti. In timpul celor patruzeci de zile de la Inviere, Iisus Hristos s-a aratat ucenicilor sai prin acele semne care i-au incredintat ca el este Mantuitorul inviat. De aceea, pentru credinciosi saluturile in aceasta zi cu formulele "Hristos s-a Inaltat!" si "Adevarat s-a Inaltat!", au o si mai mare putere de convingere.

La finalul celor 40 de zile, Mantuitorul s-a aratat pentru ultima data ucenicilor sai, le-a fagaduit trimiterea Duhului Sfant si s-a inaltat la cer sub privirile lor, de pe Muntele Maslinilor. In Ghidul Sarbatorilor al Irinei Nicolau (Humanitas, 1998) se spune despre credintele populare, precum Pastele Cailor ca fiind serbat tot astazi. Un motiv? Caii erau galagiosi la Nasterea lui Iisus, nu ca boii, si atunci Maica Domnului ”i-a blestemat” sa fie satui, macar o data pe an si atunci a fost de Ispas, de Inaltare. Alt motiv, tine de expresia te platesc la Pastele Cailor, adica, datoriile de peste an se dau de Inaltare.

Astazi, tot Irina Nicolau ne spune, este bine a face azima calda, a te bucura de ea cu o ceapa si o tara de rachiu, a culege flori de alun, leac pentru dragoste si a pune leaustean pela geamuri care te fereste de boala.
Inaltarea mai este cunoscuta ca Ispas sau Ziua Eroilor. Ispas, dupa numele ciobanului care a stat ascuns dupa pietre, a urmarit uimit si apoi a povestit cele intamplate.

Dupa 1920, sarbatoarea Inaltarii Domnului este si Ziua Eroilor. Este moment de pomenire, iar clopotele bisericilor vor fi trase la ora 12.00, in semn de recunostinta fata de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinta si tara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1155 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005462 (s)