News Flash:

12 motive pentru care merita sa vizitezi Croatia

15 Iulie 2018
853 Vizualizari | 0 Comentarii
croatia

Pentru ca duminica, Franta si Croatia vor juca pe stadionul “Lujniki” din Moscova, in cadrul Campionatului Mondial de Fotbal 2018, ne-am gandit ca este un bun prilej sa-ti facem pofta sa vizitezi Croatia. Poate ca ai vazut-o deja iar daca-i asa, intelegi de ce arhitectura, clima si frumusetile ei naturale pun stapanire pe oricine ii calca taramul. Sunt multe motive pentru care merita sa (re)vezi Croatia, insa noi am ales cateva care, credem noi, sunt mai semnificative. Ne-a inspirat, in alegerile facute, un top cu cele mai convingatoare motive realizat de cei de la The Telegraph.


1. Clima
Croatia este unul din cele ma insorite locuri din Europa. Te poti astepta la 12 ore de soare pe zi, in mai si iunie, si chiar la 13 ore in iulie si august, ceea ce inseamna mai mult decat in Provence (8 ore in mai, 10 ore in iunie si 11 ore in august) sau Corfu (10 ore in mai, 12 ore in iunie, 13 ore in iulie si 11 ore in august).
2. Are ceva din ”Game of Thornes”
Croatia este una din tarile in care s-au facut filmari pentru seria ”Game of Thornes”, printre atractiile care au fost prezentate in film numarandu-se: Dubrovnik, ale carui ziduri si forturi au devenit King’s Landing; Arboretum Trsteno, de la marginea orasului, care a devenit gradinile Red Keep; Cetatea din Klis, folosita pentru imagini exterioare din Meereen; si Manastirea St. Dominic din Trogir, care apare ca orasul Qarth.


3. Ruine romane impresionante
Ramasitele Palatului lui Diocletian din Split, un alt loc in care s-a filmat pentru ”Game of Thornes”, descriu spatiul in care pulseaza acum inima orasului. Printre coloanele vechi, temple, pereti si pivnite subterane, care odinioara alcatuiau casa imparatului roman, se gasesc astazi zeci de baruri, restaurante si magazine.


4. Unele dintre cele mai frumoase amfiteatre din lume
Orasul portuar Pula din Istria este cunoscut pentru amfiteatrul sau roman din primul secol, unul dintre cele mai bine conservate din lume. Denumit Arena, amfiteatrul este folosit si astazi in timpul festivalurilor de film din vara. Arcul de triumf din secolul I, Arcul Sergius si templul zeului Apollo, construit in onoarea imparatului roman din secolul I, Cezar Augustus, sunt si ele vestigii de luat in seama.


5. Plaje spectaculoase
Plajele Croatiei sunt printre cele mai spectaculoase din lume. Cu forme si texturi diferite, cu peitris si apa cristalina, acestea sunt locuri pitoresti in care si-ar dori sa ajunga, macar o data, orice turist. Nugal, chiar la sud de Makarska, este unul din aceste locuri superbe de pe taramul croat.

6. Parcuri nationale
Croatia are opt parcuri nationale, inclusiv Lacurile Plitvice si Krka listate de Unesco, ambele fiind renumite pentru lacurile si cascadele lor uimitoare.


7. Mare si munte la un loc
In Croatia poti imbina plimbarile la mare cu cele la munte in aceeasi zi. Biokovo este a doua cea mai inalta zona montana din Croatia, situata de-a lungul coastei dalmate a Marii Adriatice, intre raurile Cetina si Neretva. La Sventi Jure (unul din varfurile sale), care se afla la doar cativa kilometri distanta de mare, poti ajunge lejer pe un traseu fascinant, plin de flori salbatice si fluturi, pini si bolovani de calcar, ca apoi sa revi la o baie racoritoare in mare.


8. Cafea senzationala
Daca esti un iubitor al cafelei, afla ca in capitala Croatiei, Zagreb, se fac unele dintre cele mai bune cafele din lume. Sunt multe cafenele fabuloase in acest oras, asa ca daca ajungi aici, ia la rand macar cateva! Nu vei regreta.


9. Festivaluri
Croatia gazduieste numeroase festivaluri in aer liber in timpul verii, cel mai cunoscut fiind Dubrovnik Summer Festival (dubrovnik-festival.hr), desfasurat intre mijlocul lunii iulie si jumatatea lunii august, care atrage renumiti muzicieni internationali. La fel, Tiny Motovun, din Istria, gazduieste in fiecare an un festival de film, cu petreceri interesante desfasurate intre zidurile medievale ale cetatii (motovunfilmfestival.com)


10. Aici s-a nascut Marco Polo
Desi unii contesta veridicitatea dovezilor, se spune ca Marco Polo (1254-1324), negustor venetian medieval, scriitor si calator de renume mondial, s-a nascut in superba Korčula, o insula croata din Marea Adriatic


11. Salata de caracatita
Croatii au niste delicatese dupa care se dau in vant multi gurmanzi. Una dintre ele este salata de caracatita, ce combina bucati de caracatita suculenta fiarta, ceapa tocata, patrunjel, ulei de masline si otet. Aceasta este baza, dar unii oameni adauga ingrediente suplimentare.


12. Piatra pentru Casa Alba
Insula Brac este renumita, nu doar pentru frumoasa plaja Zlatni Rat, ci si pentru piatra alba care a fost folosita la construirea Palatului lui Diocletian dar si la Casa Alba din Washington.
 


1 clima croatia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006923 (s)