News Flash:

10 lucruri pe care nu le stiai despre banalul mar

24 Iulie 2017
1138 Vizualizari | 0 Comentarii
mar
10 lucruri pe care nu le stiai despre banalul mar
De la fruct al pacatului la ingredient de baza in alimentatie, de la inalbitor de dinti pana la promotor al sanatatii, marul face parte constant din viata fiecaruia dintre noi. Daca nu il consumam crud, il mancam in produse de patiserie.
Daca nu il bem sub forma de suc ajunge sigur in stomacul nostru sub alta forma lichida. M-am gandit sa va ofer 10 momente prin care avem ocazia sa cunoastem mai bine acest fruct banal dar deosebit de important.
1. Contrar credintei populare si religioase, marul nu apare deloc in Biblie sau in alte texte vechi religioase.
Expresia folosita este, de fapt, „un fruct din Copacul Cunoasterii”, fara a se specifica nici un moment ca ar fi vorba de un mar. Cel care a introdus marul ca simbol al „pacatului” in constiinta mondiala a fost pictorul belgian Hugo van der Goes, in opera sa „The Fall of Adam” (anul 1470 – click pe titlu daca vreti sa vedeti pictura).
De altfel pictorii renascentisti au fost cei care au dat startul acestui curent de identificare a marului cu primul pacat uman.
2. Arheologii au descoperit faptul ca oamenii ar fi mancat primele mere inca din anul 6500 I.H. – aproximativ.
3. O persoana obisnuita occidentala (Europa+SUA) consuma in jur de 65 de mere pe an – este media obtinuta dupa un studiu aparent banal dar care, iata, ofera o statistica interesanta.
4. Coaja unui mar contine mult mai multi antioxidanti si fibre decat miezul acestui fruct.
5. Jumatate din productia totala de mere a SUA este transformata in suc de mere si sos de mere (pentru industria alimentara).
6. De ce pluteste un mar pus intr-un vas cu apa? Fiindca are un continut intre 20 si 25% de…apa.
7. Merele sunt originare din Orientul Mijlociu si au fost aduse in Europa de Imperiul Roman. In America au fost „exportate” apoi de catre colonistii europeni.
8. Un copac care face mere poate produce acest fruct aproximativ 100 de ani, daca beneficiaza de conditii meteorolgice si geografice optime (nici prea rece, nici prea cald, latitudine 30-60 grade nord-sud, culturi situate pe dealuri sau vai). Merii comerciali, tehnologici, sunt insa schimbati odata la 15-20 de ani.
9. Genomul uman contine aproximativ 30.000 de gene, conform cercetatorilor. Stiti cate gene are un mar? Aproximativ 57.000.
10. In frigider merele trebuie tinute in zona cea mai racoroasa (4-5 grade Celsius) daca se vor a fi pastrate pentru aproximativ doua saptamani, nu mai mult. Totusi, specia Granny Smith (marul clasic verde, cu coaja verde si textura crocanta) poate rezista chiar si un an in aceste conditii!
Alte lucruri de stiut: a) un mar are intre 80 si 95 de calorii, continut de grasimi si de colesterol egal cu 0; b) vitaminele C, K si B6 sunt cele mai prezente ca si concentratie; c) China, SUA si Iran, in aceasta ordine, sunt cei mai mari producatori de mere din lume; d) Numele marului din punct de vedere biologic este Malus Domestica.
Nu uitati: Daca un mar are coaja moale inseamna ca fost cules din copac cu multa vreme in urma (cel putin o saptamana).

arheologii coaja mar
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006662 (s)